Behalve dat de plastic kisten voor houten kisten zijn vervangen, is er toch weinig veranderd in de groente- en fruitschappen in de afgelopen vijf jaar. Het aanbod van groente en fruit is nog te vaak afhankelijk van de oogst. Ook de doorlooptijd van producten speelt een grote rol bij de inkoop van groenten en fruit: het streven is zo min mogelijk voedselverspilling. Daarnaast is er nog een grote afstand tussen een inspiratievol foodmagazine met heerlijke recepten en de AGF-afdeling zelf. Dit terwijl er juist nu kansen zijn om de verkopen per winkel te verhogen door specifieke (gezonde) concepten.

Volgens Strategisch Food Conceptor Femke Mosch moet dat anders: “Mensen willen plantaardiger eten, maar moeten daar wel bij geholpen worden. Het inspelen op deze behoefte is de taak van de AGF-afdeling, maar wordt nog te weinig gedaan. Er wordt te weinig stilgestaan bij wat de consument nu eigenlijk wil. Retailers moeten leren denken vanuit de consument. Wat wil hij of zij? Daar maak je een product voor en dát leg je in het schap.”

Wat zijn dan deze trends en hoe kan de AGF-retailer daar dan op in spelen?

Meer groente, minder waste
Een consument eet liever geen grote groentes, maar vraagt in een tijd van toenemende één- en tweepersoonshuishoudens behapbare hoeveelheden: “Zero waste is sterk in opkomst. Consumenten kopen dan ook graag kleine groentes om van te koken. Een reden dat verspakketten zo handig zijn: zo houd je aan het eind van de maaltijd geen restjes over. Er is niemand die zit te wachten op een halve courgette in de koelkast, of een enorme kool waar het grootste gedeelte van overblijft. Het vergt creativiteit om mee te koken, wat voor velen een uitdaging is. Bovendien is het onhandig om te bewaren én belandt het uiteindelijk vaak in de prullenbak. Dat draagt natuurlijk niet bij aan het gevoel van duurzaamheid.”

Maar er zijn meer redenen dat de consument kleinere hoeveelheden groenten wil. “Consumenten willen de aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram per dag halen, maar dan wel gevarieerd. Bovendien moet het eten er natuurlijk wel gezellig uitzien en lekker smaken. Een mix in kleuren en structuren is dus ook gewenst”, aldus Mosch. Mensen zoeken naar kleur en smaak om gerechten spannender en afwisselender te maken. Dit verklaart niet alleen de voorkeur voor kleinere hoeveelheden verschillende groenten, maar ook de groei van het gebruik van bepaalde groenten. Zoals vergeten groenten voor de diversiteit aan smaken, of bijvoorbeeld de kleurrijke paprika om het plaatje compleet te maken.

Creatief koken met verspakketten
Veel mensen raken door verschillende media tevens geïnspireerd om creatief te koken, maar raken deze inspiratie ook weer snel kwijt in de supermarkt. Ze hebben namelijk minder kennis over koken, weinig tijd, en weten daarom zelf niet wat ze met de groenten en fruit kunnen doen – zonder een op recepten gebaseerd boodschappenlijstje. Het AGF-schap zou de bezoeker hier nog veel meer mee kunnen helpen, door inspirerende recepten of andere manieren van marketing.

In die zin is het verspakket een mooie ontwikkeling: “Door middel van verspakketten wordt de mogelijkheid geboden om creatief met het avondeten aan de slag te gaan, zonder dat de consument zelf al te veel hoeft na te denken. Mentaal gemak is een belangrijke driver voor consumenten. Bovendien maakt men zo kennis met groenten waar ze zelf niet aan zouden hebben gedacht, zoals de puntpaprika.”

Toch is er volgens Mosch ook een schaduwzijde van deze kant en klare pakketten: “De consument leert niets over de verscheidenheid aan intrinsieke smaken van een bepaalde groente, omdat de producten die bij het pakket worden gevoegd, geselecteerd zijn op formaat. Niet op de smaak. Ook hier ligt een kans voor retailers. Consumenten worden nauwelijks geïnformeerd over de eigenschappen en verschillen van de groentes. Wat maakt bijvoorbeeld een puntpaprika nu zo anders dan een blokpaprika? Waarom smaakt de ene lekkerder bij een recept dan de andere?”

Puntpaprika’s als snack!
Gezond snacken is ook een belangrijke trend: “Er is niet alleen veel bewustzijn omtrent gezond avondeten, maar ook snackmomenten worden steeds zorgvuldiger benaderd. Ook hierin is men op zoek naar ‘gezond’ en dan is het niet erg als iets meer kost. Om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente binnen te krijgen, eten steeds meer consumenten groente ook als snack. Kleine groente zoals tomaatjes of mini-paprika’s zijn goed snackmateriaal, je hoeft ze niet te snijden en krijgt geen vieze handen.

Vooral in gezinnen met kinderen, maar ook bij opa’s en oma’s zijn de snacks razend populair. Uit onderzoek blijkt daarbij dat de puntpaprika een geliefd tussendoortje is van Millenials en GeneratieZ.

Stimuleer gezond snacken en koken
Al met al zijn er veel stappen te zetten door de AGF-afdeling om net zo in te spelen op de behoefte van de consument als dat andere afdelingen in de supermarkt dit doen. Het is niet alleen een kans, maar ook een must, gezien de trends op het gebied van voedsel toch echt wijzen naar de groente- en fruitschappen: gezond, kleurrijk én gevarieerd koken zonder (veel) waste.

De gouden sleutel is het inrichten van de groente- en fruitschappen, specifiek op de consumentenbehoeftes. Ga het gedrag van je bezoekers na en vind nog tal van extra kansen.

Meer weten over ontwikkelingen in groente en fruit? Download dan ook ons e-book over wat de groente-en fruitshopper nu écht wil.

 

Bron: Femke Mosch
SweetPoint en PapriCo zijn lid van Coöperatie Growers United U.A. Deze coöperatie is verantwoordelijk voor de verkoop en marketing van de producten van haar leden.

94 procent van de Nederlanders eet (jawel, nog steeds), te weinig groente en fruit. Nudging kan een duwtje in de juiste richting geven. Een manier om de verkoop van je groente en fruit te stimuleren. Dat consumenten geneigd zijn boodschappen te doen in de supermarkt die ze helpt hun mandje te vullen met groente en fruit, is een positieve bijkomstigheid. Maar wat is nudging precies, en hoe pas je het toe?

Gedragswetenschapper Eva van den Broek (Oprichtster Behavioural Insights Nederland) definieert nudging als volgt: “Kort gezegd is het ‘verleidingskunst’. Het sturen van de aandacht van mensen naar specifieke dingen, zonder dat je hen de keuze ontneemt of ze iets verbiedt.”

Eind 2018 startte Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) een uniek experiment: het ‘Ga voor Kleur Lab’. Tijdens dit experiment werden verschillende soorten nudges getest die de consument zou verleiden groenten en fruit te kopen. Het onderzoek vond plaats in een DIRK-supermarkt in Den Haag.

Tijdens dit onderzoek was de daling in aankopen van groenten en fruit in de supermarkt met de experimentele nudges 6,6 procent, tegenover een daling van 14,0 procent in de supermarkt zonder deze nudges.

Van den Broek ziet het als buitengewoon nuttig: “Producten hebben een effect op de samenleving dat zich later regelmatig uit in onder meer ziektekosten. Niet alleen is het een overheidsissue, ook supermarkten mogen hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Ik denk dat er kansen liggen voor supermarkten als ze zich meer verdiepen in manieren om de verkoop van groenten en fruit te bevorderen.”

 Nudge-potentie!

Tegenkrachten zijn een uitdagend element in de verkoop van gezonde producten. Artikelen zoals toetjes of chips worden sterk gepromoot. De consument verlaat hierdoor nog te vaak met ongezonde alternatieven de winkel, hoe goed de voornemens ook waren.

Van den Broek noemt het voorbeeld van Patty Brard die, voor het afval-programma Vet Gelukkig?, door de supermarkt liep met een eyetracker op. En hoe goed de voornemens ook waren, toch bezweek onder de verleiding van ongezonde producten, omdat haar ogen daar systematisch naar toe getrokken werden – door al die verleidingen van ongezonde producten.

Maar naast uitdagingen zijn er genoeg kansen. In Engeland startte begin 2019 de campagne ‘Eat Them To Defeat Them’, waar evil veggies de wereld overnemen en kinderen worden aangespoord de wereld te redden door ze soldaat te maken. Een unieke campagne omdat supermarkten, ondanks onderlinge concurrentie, hun krachten bundelden. En daarbij een originele manier om een andere doelgroep, namelijk kinderen, te verleiden.

“Er wordt enorm veel gemarket op kinderen, maar bijna nooit met gezonde producten. Daar ligt veel ruimte voor verbetering”, zegt van den Broek. “Maak kinderen warm voor groenten en fruit door kleurige verpakkingen, combi-pakketjes voor naar school, spaardoelen, etc.”

Ook is het langetermijndenken door consumenten potentieel voor nudging: “Mensen zijn sneller geneigd gezonde keuzes te maken op de lange termijn. Het moment dat ze in de supermarkt staan, de korte termijn, worden ze afgeleid door aanbiedingen van ongezonde producten. Door bijvoorbeeld online boodschappenlijstjes speel je in op het langetermijndenken.”

Het nudgen van groenten en fruit: 4 tips

  1. 1. Maak het zo makkelijk mogelijk

Benoem bijvoorbeeld op de verpakking van producten het vegetarische recept als eerste, de vleesvariant als tweede.

  1. 2. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk

Frame artikelen als zeldzaam. Dit heeft nog steeds veel effect. Het verwijderen van een fles uit een gespiegeld wijnschap, zorgt voor een toenemende verkoop van 15 procent van die specifieke wijn.

  1. 3. Inzet van rolmodellen

Gebruik teksten als: ‘Wist je dat mensen het heel erg waarderen als er meer groenten in het gerecht zit?’ Consumenten zijn gevoelig voor sociale emoties. Denk ook na over wie de boodschap brengt; bijvoorbeeld een influencer.

  1. 4. Speel met het moment

Denk na over de timing waarop mensen de beslissing maken om groenten en fruit te kopen. Hoe krijg je het op hun boodschappenlijstje? Hoe zorg je ervoor dat ze gisteren bedachten: dit heb ik nodig. Bijvoorbeeld door iets in de verpakking te doen waardoor de consument denkt: dit moet ik weer aanvullen. Of denk na over het moment van de dag waarop mensen het eten en geef daar extra aandacht aan in de winkel.

Finetunen

Bij grootschalig onderzoek naar nudgen, zoals het ‘Ga voor Kleur Lab’ experiment, zijn data analisten en econometristen nodig. Op kleinere schaal kan je als supermarkt eigenaar veel zelf toetsen. Bijvoorbeeld door bovengenoemde punten. “Het is deels gewoon uitproberen wat het beste werkt op een specifieke locatie,” vertelt van den Broek. “Net zoals een topsporter test op welke schoenen hij het beste loopt. Een kwestie van finetunen.”

 

Meer weten over ontwikkelingen in groente en fruit? Lees dan nu “Drie veranderingen die het toekomstbeeld van AGF gaan bepalen”.

Melanie Murk-Severein is programmadirecteur van EFMI Business School en doet sinds 2013 onderzoek naar strategische samenwerkingen in versketens binnen de retailsector. Hoe kijkt zij vanuit haar expertise naar de toekomst van groenten en fruit? Lees in deze blog welke drie veranderingen we in het AGF-schap kunnen verwachten, welke rol de consument hierbij speelt en hoe je daar als Category Manager slim op inspeelt!

De merken SweetPoint en PapriCo, die binnen Coöperatie Growers United gespecialiseerd zijn in (punt)paprika, vroegen Melanie naar haar visie rondom dit onderwerp.

Er zijn al initiatieven die goed aansluiten op de veranderende consument, die een steeds sterkere behoefte heeft om gezond te eten en verantwoord met de omgeving om wil gaan. In navolging van Whole Foods in de Verenigde Staten en verschillende supermarkten in Nieuw-Zeeland is Albert Heijn bijvoorbeeld gestart met het concept ‘naked food’: een AGF-schap zonder plastic verpakkingen. Maar er zijn meer veranderingen, en dus kansen, te bespeuren.

 Verandering 1: De dynamische duurzaamheidsagenda wordt belangrijker

De dynamische duurzaamheidsagenda gaat in de toekomst een zeer belangrijke rol spelen. Op dit moment zijn plastic verpakkingen bijvoorbeeld een hot topic. In de toekomst wordt CO²-uitstoot relevanter. Kunnen we het nog verantwoorden dat we producten uit Afrika laten invliegen of moeten we meer seizoensproducten eten? Nóg verder in de toekomst gaat het er om of we de hele wereld nog kunnen voeden. Is het dan verantwoord om veel biologisch te telen of moeten we juist zorgen dat het proces extreem efficiënt is? Afhankelijk van de tijd waarin we ons straks bevinden, komen verschillende thema’s naar boven en kunnen we daar antwoord op geven.

Benader dit vanuit een integrale aanpak. Door je niet puur op één thema te richten maar juist te onderzoeken hoe het in zijn geheel op het duurzaamheidsvlak doorwerkt. Richt je je als AGF-manager op het gebruik van zo min mogelijk plastic, zoals bij het ‘naked food’-concept, dan is de intentie er om duurzaam bezig te zijn. Maar creëer je daardoor meer derving, dan moet je je afvragen wat nu daadwerkelijk duurzamer is. Dit vraagt om een integrale benadering en het in beeld brengen van ‘the bigger picture’.

Verandering 2: Meer focus op gepersonaliseerde voeding

Consumenten zijn nu al zeer geïnteresseerd in de manier waarop voeding bijdraagt aan de persoonlijke gezondheid. Denk aan Doormeal, waarbij men een menu toegestuurd krijgt met alle macro’s die nodig zijn voor bijvoorbeeld spieropbouw of gewichtsafname. Dat is al in de markt beschikbaar, maar nog wel voornamelijk voor de ‘happy few’ in Amsterdam.

Gooien we de spreekwoordelijke steen een stuk verder, dan komt er een moment waarop het steeds meer gemeengoed wordt om over te gaan op volledig gepersonaliseerde voeding. Tegen die tijd weten consumenten over zichzelf wat voor hem of haar goed is wat betreft energieniveau en gezondheid. Een gezondheidsinstituut onderzoekt de persoon, geeft advies en stuurt wekelijks een menu met exact datgene wat hij of zij nodig heeft. Lukt het je als Category Manager, retailer of leverancier om jouw aanbod af te stemmen op die individuele wensen van de consument, dan loop je daarin voorop op de concurrentie.

Iets minder ver in de toekomst kun je met behulp van analytics al gerichte aanbiedingen doen, op basis van koopgedrag en voorkeuren van de consument. Eet iemand graag zoete puntpaprika’s? Dan stuur je een gepersonaliseerde aanbieding op precies díe puntpaprika’s of een product met een vergelijkbare zoete smaak zoals snoeptomaten.

Verandering 3: Grotere vraag naar seizoensgebonden en lokale producten

De vraag naar seizoensgebonden producten zal in de toekomst aan twee kanten verder worden aangewakkerd. Enerzijds omdat de consument er meer voor open staat. Anderzijds is het qua aanbod aan retailzijde enorm interessant. Zijn groenten en fruit in het seizoen, dan is de beschikbaarheid hoger en is het eenvoudiger om aan de vraag te voldoen. Om dat te stimuleren zet je bijvoorbeeld in het pompoenseizoen recepten voor pompoensoep of ovengroenten op de kaart.

Daarnaast moet met name de verssector in de toekomst goed op het lokale aspect blijven letten. In Nederland speelt het nu nog in mindere mate, maar om ons heen hebben landen als Engeland en Duitsland al een enorm sterke focus op lokaal geproduceerde groenten en fruit ontwikkeld. Die vraag zal ook onze kant op trekken. Transparantie over de herkomst van producten en het productieproces is daarom een must. De consument zal niet zozeer actief naar informatie op zoek gaan, maar op het moment dat het niet volledig helder is komt het onder een vergrootglas te liggen.

Hoe ga je als Category Manager slim met deze veranderingen om?

Blijf kijken naar wat op dit moment gebeurt en verlies je, ondanks dat het verleidelijk is, niet té veel in allerlei toekomstige innovaties. Het gros van de consumenten doet vandaag de dag in grote lijnen nog op dezelfde manier boodschappen als voorheen. Tegelijkertijd is het belangrijk om wel aan die innovatieknop te blijven draaien en er de nodige stappen in te nemen. Uiteraard rekening houdend met jouw supermarktformule. Werk je bij een full service retailer? Dan loop je eerder voorop bij innovaties. Bij een discounter volg je dat heel slim. En ben je onderdeel van een regionale speler? Dan zorg je ervoor dat je de ontwikkelingen wel volgt en dat je bijvoorbeeld regionale pareltjes op het schap brengt. Kortom: houd de balans tussen wat nu belangrijk is zodat je de performance van je AGF-schap bewaakt en het op tijd inspelen op de toekomstige behoeften van de consument.

Coöperatie Growers United was met de merken Prominent, PapriCo, Green Diamonds, Purple Pride en SweetPoint ook dit jaar weer vertegenwoordigd op de internationale vakbeurs voor groenten en fruit.

Trendrapport 2019

De vakbeurs Fruit Logistica publiceert jaarlijks een trendrapport, dat een gedetailleerd beeld van de internationale markt van groenten en fruit biedt. Het is voornamelijk gericht op retailers en hun shoppers. Een grootschalig onderzoek in Europa en Noord-Amerika naar consumentengedrag in relatie tot verse voeding vormt hiervoor de basis.

Verse producten spelen een essentiële rol in foodretail. Dat is geen verrassing. De snelheid waarin deze markt verandert is wel opmerkelijk te noemen. Consumenten zijn zich niet alleen meer bewust van de omgeving. Ze willen ook meer informatie over de producten die ze kopen, waar ze vandaan komen en hoe vers ze daadwerkelijk zijn.

Goede kwaliteit is de standaard

Voorheen waren factoren als het vergroten van de schapruimte, promoties en grotere winkels relevant voor het opdrijven van de verkoopresultaten. Veel winkels kunnen op deze punten niet meer groeien en promoties op de verkoop van andere producten kannibaliseren. Hoe zorgen we alsnog voor hogere verkoopresultaten? Want discounters houden de druk op de propositie ‘value for money’ en online shops nemen een groeiend aandeel van de verkoop bij fysieke winkels weg. Bovendien neemt de concurrentie in de categorie vers alleen maar toe, omdat de kwaliteitsniveaus steeds dichter bij elkaar komen. Retailers kunnen zich daar niet langer in onderscheiden omdat goede kwaliteit voor de shopper een randvoorwaarde is geworden.

Wat maakt shoppers van verse groente écht gelukkig?

Ondanks dat het onderscheiden op kwaliteit lastig is, speelt de kwaliteit van verse producten wel een sleutelrol in de keuze waar men boodschappen doet. Maar liefst 59 procent van de ondervraagden in het trendrapport gaf aan dat dit bepalend is voor de winkelkeuze. Eenmaal in de winkel is kwaliteit ook de belangrijkste factor wat betreft tevredenheid over het product.

Belangrijkste criteria wat betreft de tevredenheid over verse producten

1 Kwaliteit 33%
2 Assortiment 21%
3 Prestatie 10%
4 Productbeschikbaarheid 5%
5 Prijs en promotie 4%
6 Service 3%
7 Aandacht voor mens en milieu 2%

Bron: Fruit Logistica – Trendrapport 2019

Assortiment, beleving en winkelervaring

Opvallend is dat ‘smaak’ een belangrijk deel uitmaakt voor de beoordeling van de kwaliteit, terwijl dit voorheen hoofdzakelijk ‘uiterlijk’ was. Deze verandering geeft de dynamiek weer die de gehele waardeketen van vers verandert. Het laat een tweedeling zien voor de strategie van de foodretailer; aan de ene kant gericht op het assortiment en aan de andere kant gericht op beleving en winkelervaring.

Het onderzoek laat zien dat shoppers verse producten willen die gemakkelijk en gezond zijn. Verse groenten en fruit waarbij ze zich emotioneel betrokken voelen en merken waarmee ze zich kunnen identificeren. De emotionele betrokkenheid is groot, omdat ze bevestiging zoeken voor het gevoel verantwoord bezig te zijn. Sommige behoeften bij de consument worden nog onvoldoende vervuld. Vaak proberen we het geweten te sussen door transparantie te bieden met betrekking tot herkomst en de milieu-impact.

Een manier om nog meer betrokkenheid bij groente en fruit te creëren, is goede presentatie in de winkel. In de Verenigde Staten en Canada wordt daarom gebruikgemaakt van displays. Experts verwachten dat ook in Europa meer aandacht komt voor visuele reclamematerialen in winkels. Ook de medewerkers in de winkel die de interactie met de shoppers aangaan en producten aanbieden, adviseren of zelfs receptsuggesties voostellen dragen positief bij aan de beleving van de shopper in de fysieke winkel.

Samenwerking aangaan

Wat betreft de keuze van het assortiment, moeten retailers meer op lokaal niveau aan de behoeften van hun consumenten voldoen. Retailformules kunnen daarvoor op de filiaalmanagers vertrouwen en hen meer vrijheid in de keuze van hun assortiment geven, omdat zij vaak goed weten wat de shoppers willen. Of ze dienen een volledig geautomatiseerde oplossing te creëren op basis van analyse en verkooptools, om zo een lokaal assortiment-planogram te kunnen maken.

Om aan deze veranderingen tegemoet te komen, zullen nauwe samenwerkingen tussen retailers en producenten moeten ontstaan die enerzijds innovaties versnellen en anderzijds voor de langere termijn aan de vraag naar differentiatie en kwaliteit van de producten tegemoet komen.

Conclusie: authentieke, onderscheidende producten

De conclusie is helder: consumenten zijn op zoek naar onderscheidende producten die authentiek en betrouwbaar zijn. Shoppers willen hun geweten sussen en eisen meer gemak. Het rapport laat zien dat de ogenschijnlijke tegenstellingen opgevangen en vervuld kunnen worden door innovaties van producenten en retailers. Van toonaangevende spelers zoals de Duitse retail-formules Edeka en Globus, Muji’s uit Japan. Ook Albert Heijn en Jumbo hebben al bewezen dat succes niet alleen met verbeterde productlijnen te maken heeft, maar ook met het opbouwen van een relatie met je klant. Shoppers komen terug naar de winkel door de beleving van en met het eten, in het bijzonder rondom groente en fruit. Producten als wortelen en bananen blijven een vitale rol spelen, maar het zijn juist de verrassingen in het assortiment die de shopper naar de winkel leidt. Denk aan Pink Lady appels, Havana Club limoenen (zonder gewaxte schil zodat ze direct te gebruiken zijn in een drankje) smaakvolle vruchtgroenten zoals cherrytomaten, puntpaprika’s  en bijzondere auberginerassen.

Dat gezonde en op het gemak gerichte concepten een steeds grotere rol spelen is goed nieuws voor de groente- en fruitconsumptie. Want ondanks alle aandacht voor groente en fruit eet men het nog steeds te weinig. Dat is een uitdaging, maar zeker ook een kans!

Bron: Fruit Logistica – Trendrapport 2019

De merken SweetPoint en PapriCo, die binnen Coöperatie Growers United gespecialiseerd zijn in (punt)paprika, vroegen Caroli naar haar visie en bevindingen rondom dit onderwerp.

Dé duurzame verpakking bestaat niet

Een appel is anders dan een paprika en stelt daarom, onder andere met het oog op voedselveiligheid en om verlies in de keten tegengaan, andere eisen aan een verpakking. Bij het verpakken van voedsel heb je daarbij vaak te maken met barrières voor zuurstof, aroma’s en vocht. Die waarden verschillen sterk per product. De plaats waar het product geconsumeerd wordt is ook een factor die invloed heeft op het type verpakkingsmateriaal. In Frankrijk maken ze vaak gebruik van home composting in eigen tuin. In dat geval is het belangrijk dat een verpakking dus goed afbreekbaar is. Hetzelfde geldt voor verpakkingen van snackgroenten, die vaker onderweg worden gegeten en een grotere kans hebben om bij het zwerfafval terecht te komen.

Omdat met zoveel specifieke eisen rondom producten rekening moet worden gehouden, is het niet zo eenvoudig om de huidige plastic verpakkingen in te wisselen. Uiteraard speelt ook geld een rol. Een verpakking mag vanuit commercieel oogpunt maar weinig kosten. En de prijs van fossiele plastics is nog altijd lager dan de duurzame alternatieven.

Natuurlijke grondstoffen en mono-materialen

Ongeacht het type product is het altijd verstandig om daar waar mogelijk mono-materialen te gebruiken. Dat wil zeggen dat alle onderdelen van een verpakking uit hetzelfde materiaal bestaan. Daarbij kun je ook denken aan ‘biobased’ materialen: natuurlijke grondstoffen die onuitputbaar zijn. Denk aan suiker uit suikerbiet of zetmeel uit aardappelen. Het zetmeel dat bijvoorbeeld bij het snijden van aardappelen vrijkomt, de zogeheten reststroom, kan worden opgevangen en gebruikt om bioplastic te maken.

Nederland Circulair in 2050

Vanuit de Nederlandse overheid wordt inmiddels prioriteit gegeven aan een circulaire en biobased economie. Het overheidsprogramma ‘Nederland Circulair in 2050’ heeft als doel dat Nederland in 2050 geen gebruik meer maakt van virgin fossiele grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen). Men is druk aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Twee interessante initiatieven zijn:

Biomassa-reststromen in tomatenkassen gebruiken

De tomatenstengels die overblijven na het plukken van tomaten kunnen materialen (tomatenvezels) leveren voor het maken van papier en karton. Zo kun je tomaten verpakken in doosjes gemaakt van tomaten! Dat kan ook met andere groenten, zoals aubergines en (punt)paprika’s. Tegenwoordig kunnen we ook al van druivenpulp plastic maken en van appelschillen zelfs leer maken.

Composteerbaar bioplastic van Olifantsgras

Het geplante Olifantsgras vlakbij Amsterdam Airport Schiphol heeft als primair doel om ganzen te weren en geluid te dempen. Maar van het maaisel wordt nu ook composteerbaar bioplastic gemaakt voor verpakkings- en cateringmateriaal dat lokaal geproduceerd, gebruikt en organisch gerecycled kan worden. Het zorgt voor slim gebruik van reststromen, een goed inkomstenmodel én de hoeveelheid CO² wordt teruggebracht dankzij minimaal transport.

Elke schakel in de keten moet innoveren!

Om van het traditionele plastic af te komen, is het noodzakelijk dat in iedere schakel van de keten veranderingen worden doorgevoerd. Consumenten kunnen in de supermarkt, om plastic te vermijden, vaker Nederlandse producten kopen. Deze zijn minder vaak verpakt, omdat het vanwege de kortere reis naar de consument minder lang houdbaar hoeft te zijn. Ook is het belangrijk dat consumenten goed letten op het scheiden van afval, zodat het op de juiste manier gerecycled wordt.

Elke partij die iets produceert of op de markt brengt, moet goed nadenken over het slim benutten van zijn waardevolle reststromen. En recyclingbedrijven moeten innoveren om meer dan de huidige drie soorten plastic (PET, PE en PP) te kunnen recyclen. Elk bedrijf doet er op zijn beurt goed aan om onderzoek te doen naar hoe ze zo duurzaam mogelijk kunnen verpakken.

De overheid, AGF-sector, brand owners én partijen zoals coöperatie Growers United kunnen ten slotte samen een steentje bijdragen met goede communicatie op de verpakkingen en voorlichting aan consumenten. Onder andere door middel van het communiceren van symbolen uit de Weggooiwijzer van het KIDV (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken). Deze maakt het consumenten makkelijker om verpakkingsafval op de juiste wijze weg te gooien.

Coöperatie Growers United draagt graag bij aan het verminderen van plastic verpakkingen. Daarom zijn verschillende samenwerkingen opgezet om de mogelijkheden van alternatieve verpakkingen te onderzoeken. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

De merken SweetPoint en PapriCo, die binnen Coöperatie Growers United gespecialiseerd zijn in (punt)paprika, vroegen Tamara naar haar visie en ervaringen rondom dit onderwerp. Conclusie: geen pillen maar paprika!

Door: Tamara de Weijer

Vroeger zat vet in het verdomhoekje, nu is het suiker. En wetenschappers, foodies en bloggers discussiëren hardnekkig over het wel of niet eten van brood en dierlijke producten. Groenten daarentegen, zijn nooit onderwerp van discussie. Waarom? Iedereen weet dat ze ongelofelijk goed voor de gezondheid zijn, dankzij alle vitaminen, mineralen en vezels die erin zitten.

Geen pillen maar (punt)paprika

Groenten zijn natuurlijk niet de heilige graal voor alle gezondheidsproblemen. Maar de slogan van de Vereniging Arts en Leefstijl is niet voor niets ‘Geen pillen maar paprika’. Wist je bijvoorbeeld dat een puntpaprika maar liefst vier keer zoveel vitamine C als een sinaasappel bevat? En de oranje blokpaprika veel Zeaxanthine, wat een belangrijke stof voor je ogen is. Zouden we met zijn allen meer (punt)paprika en andere voedingsrijke groenten eten, dan is de kans op ontwikkeling van ziektes veel kleiner.

Een blik op de toekomst

We worden tegenwoordig steeds ouder, maar we zijn ook steeds vaker ziek… Tussen de vijf en tien miljoen mensen hebben één of meerdere chronische aandoeningen. En als het zo doorgaat heeft in 2040 maar liefst 62 procent van de Nederlandse bevolking obesitas! Om de cijfers omlaag te brengen, is het belangrijk dat we groenten en fruit weer meer als medicijn gaan inzetten. Een van de regels uit de bekende ‘Eed van Hippocrates’ die artsen afleggen is niet voor niets altijd geweest:

 “Ik zal leef- en diëetmaatregelen inzetten ten bate van de zieken, naar beste weten en oordeel; ik zal ze behoeden voor schade en onrecht”. Helaas is daar in de huidige aangepaste eed niets meer over terug te vinden.

Verschuiving van medicijnen naar groenten

Mensen slikken van nature liever geen medicijnen. Als een soort reflex wordt toch vaak medicatie voorgeschreven, terwijl een verandering in leefstijl een perfecte oplossing kan zijn. Gelukkig beseffen steeds meer artsen dat voor leefstijl-gerelateerde aandoeningen een leefstijlverandering op nummer één moet staan in plaats van het voorschrijven van medicatie. Ook merk ik dat mensen vaak wel gezonder wíllen eten, maar niet goed weten hoe. Daar kunnen huisartsen prima in begeleiden, door bijvoorbeeld de suggestie te geven om één broodmaaltijd te vervangen door een kop soep of een salade. Dat levert al snel honderdvijftig gram extra groenten op!

Samenwerken en één boodschap uitdragen

Het stimuleren van gezond eten is iets wat we samen moeten doen. De overheid, zorgverleners, zorgverzekeraars en scholen. De overheid moet niet bang zijn om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat ongezonde producten duurder worden en gezonde producten juist goedkoper. En telers, boeren en producentenorganisaties mogen zich ervan bewust zijn dat ze een stukje gezondheid in handen hebben. Door de samenwerking op te zoeken kunnen zij mooie initiatieven realiseren, zoals rondleidingen aan schoolklassen geven. Kinderen zijn tenslotte de burgers van de toekomst en vinden het vaak enorm leuk om te zien hoe het allemaal groeit. Zo introduceren we ze op een speelse manier met gezonde voeding.

Focus op gezond gemak

Een hele slimme manier om consumenten te helpen gezond te eten, zijn de verse maaltijdpakketten in de supermarkt. De thuiskoks volgen simpelweg het lijstje en binnen no-time staat een gezonde maaltijd op tafel. Voorheen waren het zogeheten wereldgerechten uit pakjes en zakjes en een minimale hoeveelheid groenten. Nu zijn het pakketten vol met verse groenten. Dat is al een prachtige steun in de rug voor mensen om gezond te koken! Ook op treinstations ontspruiten steeds meer saladebars en in de to-go supermarkten en nieuwe afhaalgelegenheden zie je dat het aanbod alsmaar gezonder wordt. Zoals voedzame maaltijden met honderdvijftig tot tweehonderd gram groenten, die je zo mee de trein in kan nemen.

Dit artikel startte met de vraag: ‘Wat is de invloed van groenten op de gezondheid van een mens?’ Daarop kunnen we volmondig antwoorden dat die absoluut groot is. Gelukkig is iedereen zich daar steeds meer van bewust en gaan we de goede kant op!

Wil je ook gezonder eten en zoek je inspiratie? Laat jezelf én je klanten/gasten verrassen door deze out of the box recepten met paprika’s en aubergines in de hoofdrol! Download naast dit artikel het receptenboekje. 

Onlangs gaf Martijn Kesteloo (Business Developer bij de coöperatie DOOR) een inspirerende presentatie op het VEG.-event in Rotterdam. Hij sprak over de invloed van millennials, de GROENTE-revolutie en andere trends en ontwikkelingen op het gebied van food en AGF in het bijzonder. In dit artikel vertelt Martijn over wat de toekomst nog meer voor de food business in petto heeft.

Als Business Developer bij coöperatie DOOR zet ik me gepassioneerd in voor een ondernemende groep vruchtgroentetelers binnen de glastuinbouw. Van nature ben ik een echte ‘foodie’. Niet te verwarren met de millennials van 18 tot 33 jaar, zij worden namelijk ook wel de ‘foodie-generatie’ genoemd. Het is een belangrijke consumentengroep om rekening mee te houden. Ze doen bijna alles on-demand en zijn altijd op zoek naar informatie, herkenning en een sociaal maatschappelijke profilering. Bovendien willen ze te allen tijde het beste uit zichzelf halen. Millennials gaan als shopper, maar ook als disruptor in de food business het voedsellandschap veranderen.

Maatschappelijke drive om dingen anders te doen

Startups en innovatieprogramma’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo lag de focus tijdens het ‘Seeds & Chips – World Food Innovation Summit 2018’ op het verbeteren van het huidige voedselsysteem. Entrepreneurs, startups en millennials stalen daar de show. Ook investeerders zien dit soort ontwikkelingen en beleggen in veelbelovende food-startups, wat voor een stroomversnelling zorgt.

In de food business is het essentieel om in te spelen op de maatschappelijke drive van millennials om dingen anders te doen. Zorg ervoor dat je relevant blijft in de veranderende markt. Hiervoor moet je out-of-the-box kunnen denken en je als gevestigd bedrijf bijvoorbeeld aan kansrijke startups verbinden. Laat ook (maatschappelijke) trends je inspireren, zoals ‘circulair’, ‘plant-based’ en ‘personalized food’.

Voorbeelden van startups:

  • PACKTIN Deze startup gebruikt bijproducten uit de agrofood-keten om coatings te maken die de houdbaarheid van groenten en fruit verlengen.
  • WASTELESS Het gaat derving in supermarkten tegen door middel van verpakkingen die met elektronische schap labels ‘communiceren’.
  • FRESHDEAL Dit is een online platform voor kopers en verkopers in de AGF-sector, waar men contacten legt met erkende partners en nieuwe zakelijke mogelijkheden ontdekt.

De GROENTE-revolutie

Tijdens mijn presentatie op het VEG.-event refereerde ik met ‘De GROENTE-revolutie’ naar ‘De groene revolutie’, die tussen 1960 en 1980 in de landbouwsector plaatsvond. Een transitie waarbij, in verband met de hongersnood, voedselzekerheid de belangrijkste drijfveer was. Destijds werden efficiënte manieren gezocht om calorieën te produceren. Vandaag de dag is vooral behoefte aan micronutriënten zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Ondanks dat de populariteit van nutriëntrijke groenten al sterk is toegenomen, eten we jammer genoeg nog steeds onvoldoende groente en fruit. Voor het stimuleren van de groente en fruit consumptie is een belangrijke rol weggelegd voor overheden, supermarkten en telers-coöperaties zoals DOOR.

Creatieve alternatieven

Als we verder in de toekomst kijken, zien we dat het vegetarische aanbod zal uitbreiden. Groente blijft een belangrijke basis en er komt meer aandacht voor kweekvlees. Plantaardige alternatieven voor vis en eieren worden inmiddels ook al ontwikkeld.

Andere prominente trends die in de toekomst door blijven zetten, zijn gemakkelijke en ultra-verse gezonde maaltijden. De millennial eet namelijk niet langer drie maaltijden per dag, maar zoekt gezonde alternatieven voor tussendoor. Denk aan kleine snacksalades voor onderweg en op kantoor of een gezonde vitamine-boost tijdens fysieke inspanningen. Daarnaast wordt, met het oog op milieu en duurzaamheid, de grote hoeveelheid (plastic) verpakkingen aangepakt. Dit door verpakking op basis van andere grondstoffen te introduceren. Van composteerbaar tot gerecycled plastic en verpakkingen van pulp of karton. De grote vraag in deze is wat is duurzamer?

Als Business Developer blijf ik de marktontwikkelingen en shoppers in de gaten houden. Ik ga graag met klanten en de retailsector in gesprek om verder te praten over deze veranderingen.

Wil je meer inspiratie opdoen rondom groenten en de food business? Download dan het e-book ‘Trends en ontwikkelingen in AGF’.

Experimenteren met vers

Voor groenten staan alle seinen momenteel op groen. Ook vanuit overheid, verzekeraars en artsen is er veel aandacht voor gezond eten. De bewustwording is sterk aanwezig en sijpelt in alle rangen, standen en leeftijdsgroepen van de bevolking door. In het verlengde hiervan zien we rondom het afnemerskanaal ‘retail’ een nóg sterkere opkomst van verse maaltijdpakketten dan voorheen. Bovendien wordt de inhoud spannender, met out-of-the-box recepten en onbekende ingrediënten. En omdat alles goed op elkaar is afgestemd en afgepast, vormen de maaltijdboxen een prettige tussenstap voor consumenten naar nieuwe smaken en ingrediënten. De durf om met spannende producten te experimenteren zien we ook op andere plaatsen in het schap terugkomen. Retailers bieden bijvoorbeeld vaker bijzondere producten aan, zoals verrassende witte puntpaprika’s.

Nóg sterkere focus op duurzaamheid

Ook vanuit overheden en gemeentes worden consumenten geïnspireerd en gestimuleerd om meer groenten te eten en duurzamer te leven. SweetPoint en PapriCo sluiten daar op aan door consumenten te laten zien hóe ze gemakkelijk gezond kunnen eten, en retailers inzicht te geven in het duurzame teelt- en productieproces. De Nederlandse tuinbouw heeft het proces van duurzaamheid goed onder controle en loopt voorop ten opzichte van andere landen. Naast SweetPoint en PapriCo zetten ook de andere telers van DOOR zich in op het gebied van duurzaamheid door bijvoorbeeld te werken met circulaire watersystemen, alternatieve energiebronnen en biologische bestrijding. Bij een circulair watersysteem wordt het water dat ze voor planten gebruiken, gereinigd en hergebruikt voor andere doeleinden. Het uiteindelijke streven is om alles in het productieproces volledig te hergebruiken.

Terugblik op de VEG: innovatief en creatief met vers

Op 20 en 21 juni organiseerden SweetPoint, PapriCo en Purple Pride namens coöperatie DOOR samen met andere vers-partners de VEG: een inspirerend evenement waarbij groenten en fruit op de voorgrond stond. Dat er veel aandacht voor gezond eten is, kwam duidelijk naar voren. Vegetarisch is niet langer stoffig maar juist breed geaccepteerd en hip. Op de beurs werden interessante innovaties gepresenteerd zoals sulfietvrije abrikozen en sorbetijs van puntpaprika’s. Ook vertoonden bekende chef-koks zoals Mari Maris van het boek ‘De Groentebijbel’ en ‘vegan chef’ Friedjof Kempenaar live hun kookkunsten. Zo maakte Kempenaar onder andere een heerlijke merengue van kikkererwten.
Niet alleen organisaties en geïnteresseerden vanuit de foodservice, maar ook grote cateraars en overheden waren op de VEG aanwezig. Uit interesse, maar ook vanwege de vraag vanuit eindklanten om meer gevarieerde vegetarische gerechten aan te bieden. Een oplossing die op de VEG getoond werd en daar goed op aansluit, is het sous-vide bereiden van groenten waarbij smaak en kleur bewaard blijven. Geheel voorbereid en voorverpakt, zodat cateraars het niet zelf volledig hoeven te bereiden, maar het wel vers en smaakvol kunnen presenteren.
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor Category Managers in het retailkanaal?

De rode draad in zowel de actuele ontwikkelingen als op de VEG, is dat groenten en fruit binnen de categorie ‘vers’ voorop lopen en dat consumenten er klaar voor zijn om daarin mee te gaan. Ze willen niet meer alleen het allergoedkoopste product en zijn bereid iets meer te betalen voor gezonde, gevarieerde voeding. Category Managers kunnen daar een rol in spelen door ze te inspireren en innovaties binnen het schap de ruimte te bieden.

Daarnaast willen consumenten geen producten meer die bespoten of onveilig zijn. De voedselschandalen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden rondom paardenvlees en de stof Fipronil, hebben consumenten onzeker gemaakt over voedselveiligheid. Het is goed om hier als Category Manager rekening mee te houden en consumenten gerust te kunnen stellen. De merken van DOOR helpen daarbij door duidelijk en transparant te communiceren dat hun producten gecertificeerd, schoon en duurzaam zijn.
Tenslotte heeft men sterker dan voorheen de wil om de eigen footprint te verkleinen. Als consumenten weten welke positieve impact iets op de wereld heeft, zijn ze vaker bereid om meer te betalen. Bijvoorbeeld voor plastic verpakkingen die op een slimme manier gerecycled worden. Als we daar allemaal in meedenken en -doen en helder over communiceren kunnen daar grote stappen in gemaakt worden.

SweetPoint en PapriCo, de paprikaspecialisten, kijken naar de ontwikkelingen binnen het totale AGF-segment om klanten te inspireren en informeren over de kansen en mogelijkheden binnen deze categorie.

Er was een tijd dat retailers en de merken die ze verkochten de kaarten in handen hadden. Die tijd is voorbij. Vandaag de dag is de consument aan zet en wordt de strijd om aandacht gewonnen door onderscheidende en relevante producten, ook in vers.

Innovatie

Transparantie en het gemak van altijd en overal winkelen zijn een grote uitdaging voor retailers. Zeker omdat ze tot voor kort nog weg konden komen met ‘standaardproducten’ voor de ‘gemiddelde’ consument. Nu hebben retailers dringend behoefte aan innovatie, zijn de schappen saai en staan ze vol met me-too-marketing en identieke producten. Er is echter geen tekort aan unieke, impactvolle en nuttige producten en innovaties.

Keuzegedrag in food

Door de stijgende welvaart en de 24 uurseconomie is een nieuwe vorm van armoede ontstaan: tijdarmoede. Consumenten willen steeds minder tijd besteden aan het bereiden van eten om zo meer tijd over te hebben voor in hun ogen belangrijkere zaken. Het is een uitdaging om de consument producten aan te bieden die bijdragen aan een gezond voedingspatroon, maar wél snel en eenvoudig te bereiden zijn.

Alibaba

Retailers spelen in op de behoefte aan tijd. Zo heeft Alibaba in China supermarkten geopend met als doel een klantenbestand binnen een straal van drie kilometer te voorzien van snelle, hoogwaardige service. Het hyper lokale bedrijf stelt klanten in staat om, met behulp van een mobiele app, vanuit huis te winkelen. Ze kunnen verse maaltijden bestellen om deze zelf thuis te koken of het is mogelijk de maaltijd te laten bereiden door de supermarktkok. De maaltijden worden vervolgens binnen dertig minuten bezorgd. De winkels lijken op de traditionele supermarkten met een selectie verpakte levensmiddelen, producten, dranken en andere goederen.

Bricks en mortar

In Nederland staat deze service vanuit zogeheten bricks-en-mortarwinkels in de kinderschoenen. Het online boodschappen doen is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en de onlinemarkt groeit door. AGF is een sterke stijger binnen de online aankopen: 3,5 procent van de AGF-aankopen wordt inmiddels online gedaan.

Gezonde voeding

Wanneer we een goed beeld van de toekomstige consument hebben, kunnen we concreter maken hoe we hem of haar kunnen bereiken. In Nederland is Coop hier al slim mee bezig en richt zich, net als Alibaba, op het bieden van kookgemak: ‘Kook jij of koken wij?’. In het AGF-schap zou dit toegepast kunnen worden door meer focus te leggen op groenten die al bereid zijn of eenvoudig te bereiden zijn. Zo kunnen retailers ervoor zorgen dat de consument waardevolle tijd bespaart en dat tegelijkertijd een bijdrage wordt geleverd aan een gezonde levensstijl.

Ontmoetingsplaats

Naast het bieden van gemak, moet de shopper-experience naar een hoger niveau getild worden. Met dit in het achterhoofd legde de Van Maanen Food Groep in Nederland onlangs de focus op de totaalervaring. De primaire doelstelling van zijn nieuwe Bakery Café is mensen in de buurt gelukkiger maken. Een ontmoetingsplaats creëren, waar consumenten kunnen lunchen, maar die ook over een dinerkaart en een chocolaterie beschikt. Bij het vergroten van de beleving van de shopper in de supermarkt dient wel op de locatie gelet te worden. Bevindt de supermarkt zich bijvoorbeeld in de stad? Dan moet het zich op het stedelijke karakter van de consument te richten.

Buitenhuisconsumptie

Volgens GfK liggen er in de toekomst op het gebied van buitenhuisconsumptie van groenten mooie mogelijkheden. Bijna 85 procent van de geconsumeerde groenten wordt nu nog thuis genuttigd. Dit zal de komende jaren veranderen. Door in het AGF-schap meer eenvoudige to-go-concepten aan te bieden, wordt de consument gestimuleerd om op een eenvoudige manier onderweg meer groenten te eten.

Kansen genoeg om de consument van nu en van toekomst te helpen bij het maken van gezonde keuzes en groenten nog hoger op het prioriteiten- en boodschappenlijstje te zetten!

Meer tips voor een succesvoller AGF-schap? Download dan het e-book.

SweetPoint, de puntpaprika specialist, kijkt naar de ontwikkelingen binnen het totale AGF-segment om klanten te inspireren en informeren over de kansen en mogelijkheden binnen deze categorie.

Kas als Energiebron

“Kas als Energiebron” is het innovatieprogramma vanuit LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Het programma ontwikkelt kennis en (teelt)technieken om in kassen energie te besparen en om meer duurzame energie zoals aardwarmte te gebruiken.
Aardwarmte is warmte uit het binnenste van de aarde en kan op circa 2.200 meter diep vanuit een zandlaag gewonnen worden. De warmte komt bij circa 75 graden vrij en kan het hele jaar benut worden. Het afgekoelde water wordt weer teruggebracht naar dezelfde aardlaag als waaruit het warme water is opgepompt. Aardwarmte zorgt er daarnaast voor dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt.

Milieukeur biedt criteria voor verduurzaming

Milieukeur is een vooraanstaand Nederlands keurmerk voor duurzame producten en diensten. De criteria van Milieukeur (met ingang van 2019 Planet Proof genoemd) hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product en richten zich op zaken als zuinig met water en energie omgaan en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen. Met het telen volgens de eisen van Milieukeur spannen boeren en tuinders zich extra in voor een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit en meer natuur op het landbouwbedrijf.

Gebruik van Bio plastics in tuinbouw is de toekomst

De plasticproductie wereldwijd zou in de afgelopen halve eeuw, vertwintigvoudigd zijn blijkt uit onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation.

Is geen verpakking altijd beter?
Dat lijkt misschien wel zo, omdat het maken van verpakkingsmateriaal energie en grondstoffen kost, maar verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging tijdens transport en opslag, en verlengen ze de houdbaarheid van het verpakte product. Omdat in het product vaak meer grondstoffen en energie gestoken zijn dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling de meeste milieuwinst op. Een product verpakken en goed gebruiken is beter voor het milieu, dan een onverpakt product weggooien omdat het beschadigd of bedorven is.

De oplossing zou kunnen liggen in bio plastics. Dit is een verzamelnaam voor plastics die of van natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt (biobased) of composteerbaar zijn. Op dit moment wordt voor de productie van biobased plastics onder meer maïs, suikerriet en hout gebruikt. De voornaamste reden dat biobased plastics nog niet op grote schaal worden toegepast, is dat ze nog vrij nieuw zijn. En als materialen nieuw zijn, is de markt daar nog niet op ingespeeld. Bovendien zijn ze vaak ook duurder dan reguliere materialen. Leveranciers en producenten hebben tijd nodig om zich hierop aan te passen.

SweetPoint en duurzaam telen

Vanuit SweetPoint is er veel aandacht voor duurzaam telen. De puntpaprika-specialist voldoet aan de eisen van Milieukeur en teelt met een zo laag mogelijke milieudruk. In een gesloten teeltsysteem worden water, meststoffen en andere materialen die de planten en puntpaprika’s niet opnemen, hergebruikt en aangevuld. Om het gebruik van fossiele brandstoffen verder terug te dringen wordt een groot deel van de teelt verwarmd met aardwarmte.

Wil je meer weten over de duurzame teelt van SweetPoint en de smaakvolle puntpaprika’s die daaruit voortkomen? Ga naar onze pagina over Duurzame Teelt.

Bronnen: