SweetPoint

Blog

Aandacht voor eten: vijf trends in food

Fermenteren, Poké Bowls, veganisme; de foodbranche ontwikkelt zich razendsnel. Marja Vijverberg van Sweetpoint volgt de ontwikkelingen op de voet en zet vijf foodtrends op een rij.

Fermenteren, Poké Bowls, veganisme; de foodbranche ontwikkelt zich razendsnel. Marja Vijverberg van Sweetpoint volgt de ontwikkelingen op de voet en zet vijf foodtrends op een rij.

Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van gezond eten. Televisieprogramma’s confronteren consumenten met wat ze daadwerkelijk binnenkrijgen en maakt ze kritischer op voedsel dan voorheen.
Daarnaast is er meer aandacht voor duurzaamheid, waardoor de populariteit van de veganistische keuken, fermenteren en puur eten toeneemt. Wat zie je nog meer gebeuren op het gebied van food?

Vijf trends:

Gezonde kant-en-klaarmaaltijden
De vraag naar gemaksproducten zoals kant-en-klaarmaaltijden stijgt jaarlijks met tien procent. De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kant-en-klaarmaaltijden heel populair. We hebben weinig tijd om lang in de keuken te staan, maar willen wél gezond eten. Supermarkten spelen hier slim op in met nieuwe maaltijden die veel verse groenten en minder kunstmatige geur- en smaakstoffen bevatten.

Veganisme
De vegetarische keuken wordt steeds meer omarmt en er openen talloze vegetarische restaurants. Gerechten zonder vlees of vis bestellen is niet meer vreemd of saai. Met veganisme gaan we nu een stapje verder. Trendwatcher Anneke Ammerlaan vertelt: “De belangrijkste redenen van het ontstaan van de vegan-trend is 1. dierenactivisme 2. gezondheid en 3. het milieu. De trend brengt ons nieuwe smaken en andere producten. Ook gaan we meer experimenteren met groenten en creatieve variaties maken op ‘klassieke’ gerechten.”

Om de groente-eter meer tegemoet te komen is bij de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods onlangs zelf een ‘produce butcher’ (groenteslager) in dienst genomen. De consument haalt de groenten op de groenteafdeling, loopt naar de groenteslager en laat daar alles snijden, snipperen of raspen.

Kombucha
Aansluitend op de interesse in plantaardig eten en nieuwe smaken, zijn al aardig wat mensen aan het fermenteren geslagen; een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het afgelopen jaar stond al in het teken van inmaken en fermenteren en deze trend zet zich onverminderd voort. Kombucha is de nieuwste vondst: een Japanse drank die ontstaat uit de fermentatie van gezoete thee. Naast de enzymen, zuren en vitamine B en C die Kombucha rijk is, heeft het drinken ervan een zuiverende werking. Veel Japanse moeders uit de jaren 70 wisten dat al lang. Zij ruilden hét belangrijkste ingrediënt, de zwam, op het schoolplein met elkaar uit om nieuwe Kombucha uit te proberen.

Poké Bowls
De Poké Bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii en bevat ingrediënten als rijst, groenten, fruit, vis, vlees en/of tofu. Dit wordt in kleine stukjes gesneden en in een kom gelegd. Daar komt een sausje bij waarna je het geheel kan mengen. Het heeft wat weg van sushi, maar is echt een maaltijd op zichzelf. In Nederland beginnen de bowls steeds meer bekendheid te krijgen en zie je ze vaker op menukaarten terug. Er zijn zelfs enkele restaurants die zich enkel op Poké Bowls richten, zoals Poké Perfect (Amsterdam) en Poké Bowl (Rotterdam).

Smørrebrød op de kaart
Smørrebrød is het klassieke lunchgerecht van Denemarken en betekent letterlijk ‘boterham’. Dit herontdekte lunchgerecht bestaat uit een snee roggebrood, rijkelijk belegd met uiteenlopende ingrediënten. Met de opkomst van de New Nordic Cuisine is de klassieker weer erg in trek geraakt. Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkorenbrood én meer vezels waardoor het perfect in de trend van gezonde voeding past.

Download het e-book voor meer informatie over de huidige trends op het gebied van food.

Contact ons